Na Danima maslinovog ulja kuhali master chefovi Tomislav Gretić, Srđana Jevtić i – Ivan Jakovčić

Drugog dana 7. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, šator u kojem se održavala ova manifestacija je već u 11 sati bio pun posjetitelja, ljubitelja maslinovih ulja i onih koji će, upravo ovih dana, to možda i postati. Zagrijavanje gastro atmosfere započeli su oni najmlađi uz svoje mentore, učenici i profesori ugostiteljskih škola iz Istre.
Od 14 sati počela je velika AZRRI-jeva kuharska radionica pripreme mesa istarskog goveda. Trinaest najboljih istarskih konoba i restorana pripremalo je jela na temu „Boškarin i maslinovo ulje“. Sve same delicije i maštovite kombinacije jela kuhali su vrsni istarski ugostitelji, restorani i konobe: Buščina, San Rocco, Nono, Gourmet, Toni, Dorina, Sveti Ivan, Valle Losca, Vinja, Old river, hotel Kaštel Motovun te agroturizmi Jadruhi i Štefanić.


Jela iz kuhinje s pet zvjezdica moglo se kušati od 17 sati. Tomislav Gretić i njegovi suradnici iz Maistrinog hotela Monte Mulini u Rovinju spravljali su delicije od mesa divljači. Veliko bogatstvo okusa te načina spravljanja jela posvećeno je i domaćoj, tradicionalnoj kuhinji u gastro bloku pod nazivom „Bumbarske užance u kužini“.
Srđana Jevtić, finalistica Master Chefa na Novoj TV, je također ovogodišnja gošća u kuhinji Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Uz konstantni osmijeh na licu, neumorno je satima sudjelovala u kuhanju jela ali i bila asistentica sretnim dobitnicima nagradne igre Glasa Istre, koji su za nagradu mogli sudjelovati u ovom velikom gastro showu u Vodnjanu.
Od 18 sati, u prekrasnu kuhinju 7. Dana u Vodnjanu, održan je kuharski dvoboj u kojem su sudjelovali župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i domaćin, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. Svoje vještine vrlo su brzo pokazali i zadatak ozbiljno shvatili. Spravljanje jela bilo je interesantno te se pred kuhinjom nakupilo puno publike. Interesantno je bilo promatrati kako se župan i gradonačelnici zapravo jako dobro snalaze u kuhinji. Ležerno ali ipak aktivno morali su čim prije pripremiti jela za koje se čekalo u redu. Sve je relativno brzo bilo gotovo, a porcije ukusnih jela mogle su se degustirati.
LF catering tim, Tomislav Volarević, Velka i Edmondo Šuran došli su na red da pokažu i svoje kulinarske talente u 19.30 sati. Kuhali su dva jela, delicije uz show svjetlosnih efekata, a chef Robert Perić zasladio je sve na kraju. U performansu spravljanja čokoladnih lizalica koje se zamrznu uz pomoć dušika te preliju maslinovim uljem prije samog degustiranja zasladio je kraj drugog dana manifestacije u Vodnjanu.


Za brigu o najmlađima sve dane dok traje manifestacija, brine se veseli tim udruge za animaciju djece i organizaciju rođendana, Birikina iz Pule. Dječji kutak pod šatorom prepun je djece, a roditelji mogu bezbrižno šetati i obilaziti štandove.
Edukativni program Dana je također izuzetno bogat. Održane su degustacije maslinovih ulja koje su vodili članovi Udruge USAMU iz Buja, kao i dio programa u kojem je obilazak Nacionalnog kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina.
U 15 sati održano je predavanje na temu „Novosti u međunarodnoj regulativi o maslinovim uljima: garancija za potrošače i proizvođače” predavača prof. Lanfranca Contea sa Sveučilišta u Udinama, Italija. „Bistrenje djevičanskog maslinovog ulja“ bila je tema izlaganja prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Na temu „Nova regulativa u maslinarstvu i uljarstvu ulaskom Republike Hrvatske u EU“ započelo je predavanje mr.sc. Juraja Orenda iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH. Dok je pod šatorom održana nagradna igra u kojoj je sretni dobitnik dobio knjigu „Maslina i maslinovo ulje u Hrvata“ , istovremeno je održano predstavljanje iste u Domu mladih u Vodnjanu. Knjigu su napisali prof.dr.sc. Ivo Miljković, dr.sc.Ljiljana Skočić, dr.sc. Vinko Milat. Za zabavni program pobrinuo se bend Tango apasionato, a sve do 21 sat šator je bio prepun posjetitelja. I danas se očekuje vrlo zanimljiv, ukusan, mirisan i bogat program 7. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Dođite u Vodnjan na 7. DMMU!




Program - Nedjelja | 20.11.2011.
11:00 - OTVARANJE SAJMA
11:00 – 21:00 GASTRO COOKING SHOW
• 11 - Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
• 14 - 18 – Predstavljanje istarskih konoba i restorana na temu: „Ni gradele ni brodet“ – riba u gastronomiji južne Istre
• 15 - 18 – „Gušti sira i ulike“ – sirevi u kuharstvu – mljekare Latus i Vesna
• 16:30 - „Bumbarske užance u kužini“