Obrtnička komora sufinancira proljetni ciklus edukacije
Piše: Milan Pavlović

Dobre navike treba njegovati, a jedna od takvih svakako je suradnja Agencije za ruralni razvoj Istre AZRRI i Obrtničke komore Istarske županije u realizaciji edukacijsko - kuharskih radionica za ugostitelje u Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu. Novi, proljetni ciklus radionica, koji kreće 18. ožujka, najavljen je u prostorima županijske obrtničke komore u Puli, te su tom prigodom predsjednik komore Robert Momić i prvi čovjek AZRRI-ja Igor Merlić potpisali sporazum o sufinanciranju troškova sudjelovanja na radionicama za 50 istarskih obrtnika.
“Radi se o vrijednom projektu kroz koji naši obrtnici stječu nova znanja iz raznih područja kulinarstva i ugostiteljstva koja kasnije mogu primjenjuju u svojim ugostiteljskim objektima, te time podižu razinu usluge, ali i konkurentnost na tom zahtjevnom tržištu. Zbog toga Obrtnička komora Istarske županije od početka podržava taj projekt i sudjeluje u njegovoj realizaciji s 25 posto iznosa, pri čemu želim naglasiti da korisnici subvencionirane cijene sudjelovanja na radionicama nisu samo nositelji obrta, već i njihovi djelatnici, odnosno kuhari i pomoćno osoblje.”, kazao je tim povodom Momić.
Igor Merlić zahvalio je Obrtničkoj komori i predsjedniku Momiću na tome što su “prepoznali ovu istarsku priču”, te se uključili u projekt valorizacije i promocije lokalne gastronomije u cjelini.
“Ovo je deseta godina realizacije projekta u kojem je više od 50 vrhunskih šefova i mentora, na 250 održanih radionica, svoja znanja i iskustva prenijelo na više od 2.700 polaznika. Postali smo nezaobilazna točka za sve koji žele unaprijediti svoje kulinarske vještine, te istražiti bogatu lokalnu gastronomsku baštinu. Gastronomija je postala drugi najvažniji motiv dolaska gostiju u Istru i Hrvatsku, zbog čega ovaj program prepoznaju i brojni drugi dionici u Istri, kako oni koji se direktno bave turizmom i ugostiteljstvom, tako i oni koji se bave razvojem naše poljoprivrede, razvojem ruralnog područja i drugim aspektima razvoja naše županije.”, kazao je Merlić.
Proljetni ciklus radionica najavio je voditelj Edukacijskog gastronomskog centra Istre Edmondo Šuran. “Naglasak Edukacijskog gastronomskog centra je na poljoprivrednim proizvodima. To je ono što baštinimo jer ne postoji istarska gastronomija bez istarske poljoprivrede, to treba imati u vidu i stalno naglašavati.”, kazao je. Proljetni ciklus, dodao je, donosi 10 radionica u kojima će, kroz “stare” mentore, odnosne ljude koji su godinama uključeni u edukaciju, svoje znanje polaznicima ove godine prenijeti i nekoliko novih i u kulinarskom svijetu vrlo etabliranih hrvatskih chefova.
Mladi chef restorana 360 u Dubrovniku s jednom Michelinovom zvjezdicom Bruno Vokal na početku ovog ciklusa 25. ožujka demonstrirat će polaznicima kako s lokalnim proizvodima koje imaju na raspolaganju napraviti svoju gastronomsku priču, dok će chef restorana Korak s Plešivice koji je, uz jednu Michelinovu zvjezdicu, i nositelj prve Zelene Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, Bernard Korak 14. travnja održati radionicu na temu Kreativnost bez kompromisa, kojoj će u fokusu biti održiva gastronomija. Chef Robert Perić u ovom ciklusu održat će radionice o tome kako pripremiti vrhunski rižoto i orzoto, te na temu talijanske tjestenine, dok će chef David Skoko na svojoj radionici predstaviti ideju istarskih ribljih tapasa u suradnji predsjednikom Udruge barmena istarske županije Markom Ristićem koji će tom prilikom demonstrirati pripravu koktela na bazi lokalnih proizvoda. Chef Marijo Čepek s Korčula na prvoj će se radionici baviti klasikom talijanske kuhinje porchettom, a na drugoj ponuditi praktične savjete o “zimi u restoranu”, odnosno pripremi namirnica za sezonu. Chef bistroa Nico’s u Zagrebu Goran Kočiš na svojoj će radionici otkriti tajne tehnike pripreme mesa autohtonih pasmina boškarina i crne slavonske svinje, dok će meso i prepoznavanje njegovih odlika biti u fokusu i radionice o senzorici mesa za kuhare koju će održati magistra agronomije Blanka Sinčić Pulić. Na predzadnjoj radionici, 28. travnja, jedna od najinovativnijih slastičarki današnjice Maša Salopek iz rovinjskog Cap Aurea, predstavit će neke neočekivane slastičarke kombinacije, odnosno korištenje povrća u vrhunskim desertima, dok će ciklus zaključiti pričom o uspjehu obitelji Fernetich, odnosno ulozi vrhunskih lokalnih proizvoda i kreativne gastronomije u pozicioniranju i prepoznatljivosti obiteljskog hotela i restorana San Rocco u Brtonigli.